perjantai 23. joulukuuta 2011

Opettelen sanomaan "haluan nyt levätä"

Elämäni etenkin nyt joulun aikaan tuntuu olevan täynnä pakkoja ja pakollista suorittamista. Pakko hankkia lahjat, pakko tehdä kortteja, pakko siivota, pakko hymyillä, pakko nähdä ihmisiä, pakko miellyttää. Hoitajat toitottavat, ettei ole pakko. Minun on taas vaikea antaa itselleni lupaa levätä ja olla tekemättä. Pelkään kuollakseni pettäväni läheiseni, jos en ole täydellinen ihminen.

Tänään aamulla heräsin jälleen kerran tunteja myöhemmin kuin muut potilaat. Olen joka aamu nukkunut aamiaisen yli. Olen ollut niin väsynyt.

Ainiin, eilen oli se hoitokokous, jonka jälkeen minut oli tarkoitus uloskirjata. Onneksi terapeuttini oli paikalla, ikäänkuin asianajajanani ja puhumassa hoitotiimilleni puolestani. Nyt saankin joulukotiloman jälkeen vielä palata osastolle. Huh! Pelkäsin niin, että minut vain ajetaan täältä ulos.

Tänäaamuna puhuin stressistäni hoitajalle. Sen jälkeen oli taas todella neuvoton olo. En enää jaksanutkaan lähteä viimeisille jouluostoksilleni, nähdä yhtä ystävää, jonka jälkeen olisi pitänyt mennä kotiin ja siivota. Pelkäsin, että äiti sysäisi minulle välittömästi siivoustöitä, mitä en nyt jaksaisi.

Menin huoneeseeni, itkin ja nukahdin. Nukuin kahteen asti. Tekstasin kaverilleni pahoittelut, ettemme nähnytkään. Isä soitti, ja sain kerrottua ahdistuksestani. Sovimme, että siivoisimme huonettani yhdessä. Veljen kanssa sovin, että hän hankkisi puolestani pari lahjaa vanhemmilleni, koska en itse jaksanut enää lähteä kaupungille.

Nyt olo on huojentuneempi. Lähden nyt täältä päivällisen jälkeen kotiin joulunviettoon. Päivän missio: siivota pikkuisen isän kanssa, levätä riittävästi ja tunnelmoida joulua perheen kanssa kuusta koristellen ja saunoen.

Toinen hoitaja muistutti vielä, että olen toipilas siinä missä somaattisesta sairaudestakin toipuva on. Siksi pitää levätä. Teimme myös kriisisuunnitelmaa ahdistuksen varalle: sen iskiessä ja mahdollisten itsetuhoisten ajatusten tullessa minun pitää soittaa osastolle.

Yritän viettää hyvän ja stressittömän joulun. Yrittäkää tekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttienvalvonta yli 3 päivää vanhoissa teksteissä.